Hamileler için ve Bebekler için Koronadan Korunma Yöntemleri, Korona Virüsünün Bebeklere Etkisi, Hamilelerde Covid-19 Enfeksiyon Bulguları ve daha fazla bilgilendirme için yazmış olduğumuz makalemizi dikkatlice okuduğunuzda bulaşma riskini en aza indirebilirsiniz.
Başlıklar
Korona Virüsü Nedir?
[geo_ad]
Korona virüsü 2019 yılının Aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan, ölüme neden olacak bakteriler içeren ve tedavisi olmadığında ölümcül boyutlara ulaşabilecek bir hastalıktır. Covid-19 adı verilen bu virüsün taşıdığı hastalık 1960-1962 yılları arasında Çin’de ortaya çıkmıştır. Bu dönemden bu yana Çin kaynaklı olarak belirli periyotlar ile mutasyona uğrayarak isim değiştirmiş ve başka salgınlar şeklinde varlığını korumaktadır. 2000 li yıllarda Sars virüsü olarak, 2010 lu yıllarda Mers virüsü olarak ve 2020 yılında da Covid 19 (korona) virüsü olarak mutasyona uğramış şekli ile yayılmaktadır. Ancak şimdiye kadar ortaya çıkan bu virüs dünyayı etkisi altına alacak kadar uzun yaşamamıştır. Kısa süreli yaşadığı için, kısa süre içerisinde hastaları öldürdüğü için ortaya çıktığı yerden itibaren fazla yayılma sürecine girmemiştir. Fakat mutasyona uğramış hali olan Covid 19 dünya için bir tehdit boyutuna ulaşmıştır.
Bu nedenle herkesin kendisini ve çevresindekileri Korona virüsüne karşı koruması gerekir. Bu virüse yakalanarak, hayatını kaybedenler olduğu gibi bağışıklık sistemini güçlü tutan insanların hastalık sürecinden kurtulması da mümkün haldedir. Kişisel temizliğe ve bakıma önem verdikten sonra bağışıklık sistemimizi güçlendirmek de büyük önem taşımaktadır. Peki, hamileler ve bebekler gibi bağışıklık sistemi güçlü olmayan kişiler bu virüsten nasıl korunmalıdır?
Yazımızda korona virüsünün belirtileri, korona virüsü olan kişilerin belirli risk aralığı ve en önemlisi de hamileler ve bebekler için koronadan korunma yöntemleri ele alınacaktır.
Korona Virüsü (Covid–19) Belirtileri
“[geo_ad]
- 38 üzeri ateş
- Nadir seyreden öksürük
- Yutkunmada zorluk
- Kas ağrısı, eklem ağrısı, kemik ağrısı, baş ağrısı
- İshal
- Titreme, üşüme ve hastalığın son evresine doğru yaşanan bilinç kaybı
- Soluk alıp vermede güçlük yaşama (hastalığın son evresi)
Korona Virüsü Risk Grubu
Korona virüsü için her yaş grubu bu virüse temas ettiğinde, virüsü bünyesine alır. Ancak kimi insan taşıyıcı olduğu için süreci çabuk atlatırken, kimi hastalığın tüm belirtilerini göstererek bu hastalığı ağır bir şekilde geçirir.
Bebek ve çocuklar için; bu virüsü kaptıktan sonra, %0 ile %1 aralığında hasta olarak kendilerini belli edebilirler. Bu virüse yakalanan çocukların ve bebeklerin bağışıklık sistemi güçlü olduğu için hastalığı atlatabilme imkanı daha yüksek olmaktadır. Ancak çocuk ve bebeklerin taşıyıcı olabilme ihtimalleri daha yüksektir.
25 Yaş üzeri: Kişinin bağışıklık sistemine bağlı olarak virüsü aldıktan sonra, Covid 19 vürüsü hastalığı belirtileri göstermesi kişinin bünyesine göre değişmektedir.
50 – 60 yaş Aralığı: Bu virüsün insan vücudunda yaş alımına bağlı olarak, direnç düşüklüğünün de görülmesi ile etkileri sık hissedilir. Ölüm ile sonuçlanan vakalarda hastalığın bu yaş aralığında sık meydana geldiği görülmektedir.
60 Yaş Üzeri: 65 yaş üzeri kişilerde bağışıklık sisteminin yavaş yavaş çökmesi ile birlikte virüs ile teması halinde hastalığı kapmaları ve etkileri çok sık görülmektedir.
Tabi bu yaş aralığının meydana geldiği birtakım hastalarda sigara kullanıp kullanmadıkları, geçmişte bağışıklık sistemine etki edecek bir rahatsızlık geçirip geçirmedikleri, hamile olup olmadıkları, bebek olup olmadıkları gibi etkenler de önem arz etmektedir.
Covid 19 Virüsü Nasıl Yayılmaktadır?
Covid 19 yarasalarda bulunan ve hayvanlarda da kendini zararlı parazit olarak gösteren bir virüs olarak var olan bir zararlı virüstür. Çin – Wuhan’ da ortaya çıkmıştır. Virüsün yayılmasında burada canlı deniz ürünleri pazarından çıkarak, insanlara geçtiği yönünde bulgular vardır. İlk etapta hayvandan insana geçmiş olarak görünen bu virüs, şuanda dokunma, temas, solunum vb. yolar ile insandan insana geçmektedir. Virüs insan vücudunda kendini göstermeden 14 gün kalabilmektedir. Bu nedenle bu süre zarfında birçok kişiye bulaştırma ihtimali yüksektir. Hızlı yayılan ancak yavaş bir şekilde etkisini gösteren bir virüs olduğu için günümüzde dünya geneline yayılmıştır.
Hamilelerde Covid-19 Enfeksiyon Bulguları
[geo_ad]
Hamilelerde korona virüsü enfeksiyon bulguları, bireylerin her birinde farklılık gösterdiği gibi, bu statüde de farklılık göstermektedir. Grip gibi başlayan ancak burun akıntısının olmadığı öksürük, ateş ve nefes darlığı şeklinde kendini gösteren bulgular içermektedir. Hamileler normal rutinlerinde de özellikle 6. Aydan itibaren çabuk yorulma, kemik ağrısı, nefes alıp vermede güçlük yaşamaktadır. Bu belirtiler gebelik sürecinin normal rutini ile karıştırılmamalıdır. Zatürre başlangıcı gibi ya da ciddi oranda nefes alamam ve 38 in altına düşmeyen bir ateş ile kendini gösterdiği için, Covid 19 enfeksiyon bulgularını kendini çabuk gösterebilir.
Hamilelerde Covid 19 enfeksiyon bulguları incelenirken, gebelerin yaş aralığına da bakmak gerekir. Özellikle 35 yaş üzeri ve hamile olan kişilerin bağışık sisteminin çabuk ekarte olmasından kaynaklı bu hastalığı, 25 yaşında bir hamile anne taşıyıcılığından daha zorlu süreçte atlatması mümkündür.
Korona Virüsünün Anne Karnındaki Bebeğe Etkisi
Anne karnındaki bebek amniyo sıvısı ile dış uyaranlardan tam anlamı ile korunmaktadır. Ayrıca hastalığın çıkmış olduğu zamandan bu yana yapılan araştırmalarda korona virüsünün anne karnındaki bebeğe bir etkisi olmadığı bulgularına rastlanmıştır. Taşıyıcı olan ya da hasta olan anne adayının bunu karnındaki bebeğe bulaştırma ihtimali % 0 olarak belirlenmiştir.
Yazımızın başında Covid 19 virüsünün 1960 lı yıllardan bu yana mutasyona uğrayarak geldiğini söylemiştik. Sars virüsü, Mers virüsü gibi Covid 19 un mutasyon öncesi virüslerinin neden olduğu hastalıklar, anne karnındaki bebeğe direkt yoldan geçmemekteydi. Ancak gebenin düşük riski veya erken doğum riski gibi olumsuz durumlar ortaya çıkarmaktaydı. Covid 19 (korona virüsü) yapılan araştırmalar sonucunda gebeler üzerinde düşük ya da erken doğum riskine neden olmamaktadır. Bu nedenle hamile olan annelerin bebekleri için endişelenmelerine gerek bulunmamaktadır. Anne adayının sadece kendi için önlem alması ve bu hastalıktan korunmak için ya da hastalığı atlatmak için bağışıklık sistemini güçlendirmeye çalışması yeterlidir.
Korona Virüsünün Bebeklere Etkisi
Korona virüsüne yakalanan bebekler taşıyıcı konumunda olmaktadır. Ateş, ishal ve halsizlik ile kendini gösteren herhangi bir rahatsızlık bulunmuyor ise, bu virüsün bebeklere bulaştığı fazlaca kendini belli eden bir durum değildir. Bu nedenle Korona virüsünün bebeklere etkisi hem yeteri kadar araştırılamamış hem de taşıyıcı konumundan öteye gitmemiştir. Annelerin bu virüse karşı bebeklerini ve çocuklarını ekstra özen ile korumaları, temastan kaçınmaları, kıyafetlerini en az 60 derecede yıkamaları, sık sık yaşam alanını havalandırmaları, yaşam alanının sık dezenfektesini sağlamaları bu virüse karşı bebeklerini korumaya yetecektir.
Hamileler için ve Bebekler için Korona Virüsten Korunma Yöntemleri
Aşı takvimi ve rutin kontroller ertelenebilir düzeydeyse belirli bir süre ertelemekte hiçbir sakınca görülmemektedir. Bunun için kadın doğum hekiminiz ile ya da çocuk doktorunuz ile görüşme sağlamanız ve onun uygun gördüğü zaman aralığında rutin kontrol ve aşıların yapılmasını sağlamanız gerekmektedir.
Yurt dışından ülkeye girmiş, riskli bulunan bölgelere seyahat etmiş ya da riskli bulunan kişiler ile temas etmiş olan hamilelerin, bu belirtileri göstermesine mahal vermeden en yakın sağlık kuruluşuna gitmeleri gerekir. Hastalığı bulaştırma riskine karşı Sağlık Bakanlığı hastaneye kendi imkanları ile gitmesi yerine 184 ü aramalarını tavsiye etmektedir. Bu sayede 184 ü arayarak durum bildirmeniz size koronaya karşı önlem almak için kontrol edilmenizi sağlayacaktır.
Riskli bölgeler olarak belirlenmiş olan yerlere hamile olan kişilerin gitmemesi, bu seyahat planını ertelemesi önerilmektedir.
Hamilelerin ve bebekli annelerin kendi karantinasını kendileri yaratması mümkün olduğunca önemlidir. Gerekmedikçe evden dışarı çıkmamaları önerilir. Bunu dışında evden dışarı çıkmak durumunda olan bir kişi var ise, o kişinin de kendi hijyen ve dezenfektesini sağlaması gerekir. Hamile kişilerden teması kaçınması ve özellikle bebeklerden çok gerekmedikçe teması kaçınması önemlidir. Sarılma, öpme, koklama, bebeğin ebeveynleri ile bir arada uyuması ve yüz yüze soluk alıp verecek şekilde yakın temastan mümkün olduğunca bu süreçte uzak durmak önemlidir.
Sık sık el yıkanması gerekmektedir. El yıkamak için herhangi bir sabun işe yararken, piyasada bulunan mikrop ve bakterilerin tamına yakınını öldüren sabunların tercih edilmesi, hamileler ve bebekler için daha özenli yaklaşılmasını sağlayacaktır. El yıkandıktan sonra dezenfektan ile ellerin temizlenmesi önemlidir.
https://www.youtube.com/watch?v=epArNBu0jpQ
Hamileler için ve Bebekler için Koronadan Korunma Yöntemleri – El Yıkama
Bu süreçte hamilelerin ve bebeklerin cildi hassaslık göstereceği için, sürekli el yıkama ve dezenfektan sürülmesi, elleri çatlatır. Sadece bir bebe yağı ile eller gün içerisinde nemlendirilebilir.
Kıyafetlerin en az 60 derecede yıkanması gerekmektedir. Ancak bebek kıyafetleri pamuk içerikli olduğu için 60 derecede çekecektir. Bu durumda 30 derece yıkanması uygun görülen bebek kıyafetleri 40 dereceye kadar yıkanabilir. Ancak ardından yüksek devirli bir kurutma makinesine atılmalı ya da direkt olarak güneş ışınlarına maruz bırakılmalıdır. Havaları bahar ayında olmamıza rağmen yağmurlu ve kapalı olması göz önüne alındığından, herkesin evinde kurutma makinesi imkanı da olmadığından basit bir saç kurutma makinesi de işe yarayacaktır. Çamaşırlar kuruduktan sonra yüksek devirde ani ısı ile çamaşırların üzerine tutmak, bu çamaşırlarda 60 derece yıkanmış etkisi verecektir.
Bebekler kendi becerilerini geliştirebilmek adına el ile kendi başına yenmeye teşvik edilmelidir. Bu süreç zarfında bulunan bir anne bu duruma geçici ara vermelidir. Bebeğine çatal ve kaşık ile yedirmeli, mümkün olduğunca elleri ile bebeğinin ağzına ve gözüne dokunmamalıdır. Hamileler ise, ellerini yüz bölgesinden uzak tutmalıdır.
Alkolün virüse karşı etkisi araştırılmaktadır. Özellikle kolonya dökerek virüsün öldüğünü düşünen çok kişi kolonya kullanmaktadır. Hangi sebeple olursa olsun 0 – 3 yaş aralığı bebeklere kolonya verilmemesi daha uygun olacaktır.
Anne sütü bebeklerde bağışıklık sistemini güçlendirici bir özelliğe sahiptir. Bu nedenle de bebekleri emzirmek, bağışıklık sisteminin güçlenmesine etki olacaktır. Bu dönemde emzirmeyi ihmal etmemek gerekir.
Hamile olan kişilerin ise bağışıklık sistemini güçlü tutmak için aile hekiminin ya da kadın doğum uzmanının gebelik süresince kullanmasını önerdiği birtakım ilaçlar bulunmaktadır. vitamin, folik asiti kan hapı, demir hapı vb. bu ilaçların dozunda kullanılması bağışıklık sistemini güçlü kılacaktır.
Arı poleni, kelle paça, kemik suyu, nar suyu, mandalina ve portakal tüketilmesi hamileleri ya da diğer kişileri koronadan korumaz. Ancak bağışıklık sistemini güçlü kılar. Bağışıklık sisteminin güçlü olması demek de eğer bu hastalığa yakalanılır ise, kişinin durumu sadece taşıyıcı olarak atlatacağı anlamına gelmektedir. Bu nedenle bağışıklık sistemini güçlendirici gıdaların tüketilmesi de önemlidir.
Sağlık Bakanlığının Koronavirüs Türkiye Güncel Durum için tıklayınız.
“Hamileler ve Bebekler için KoronaVirüsten Korunma Yöntemleri” üzerine bir yorum