Sezaryen Sonrası Yatış Pozisyonu

Siz de sezaryen ameliyatı oldunuz ve doğumdan sonra dikkat etmeniz gerekenleri ve yatış pozisyonunu mu merak ediyorsunuz? Gelin anlatalım.

Dilerseniz hemen başlayalım.

Sezaryen Sonrası Yatış Pozisyonu Nasıl Olmalıdır?

Doktorlar, sezaryen sonrası annelere bir süre yatakta dinlenmelerini tavsiye etmektedirler. Bu dinlenme süresi çoğunlukla hastane ortamında geçmektedir. Annelerin bu cerrahi ameliyat sonrası ilk 8-12 saat yatakta dinlenmeleri gerekmektedir.

Sezaryen sonrası yatış pozisyonu için doktorlar, annelere ilk 2 gün sırt üstü yatmalarını önermektedirler.

Pek çok anne, ”Sezaryenden kaç gün sonra yan yatılabilir?” diye merak etmektedir. Doktorlar, ilk 2 günden sonra annelerin sol yan tarafa yatabileceklerini belirtmektedirler. Bu pozisyon sayesinde gazın bağırsaklara ilerlemesi daha kolay olmaktadır.

Sezaryen ameliyatından sonra annelerde ağrı veya sancı gibi şikayetler normal kabul edilmektedir.

Sezaryen Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sezaryen ile doğum yapan kadınların konforlu bir iyileşme süreci geçirebilmeleri için bazı önemli noktalara dikkat etmeleri gerekmektedir. Enfeksiyon riskini minimize etmek için doktorların onayıyla sonda takılabilmektedir.

Lohusalık dönemi, her doğum yapan kadın için zorlu bir dönemdir. Sezaryen sonrası iyileşme süreci biraz zaman alabilir ve annelerin ani hareketlerden kaçınmaları ve son derece dikkatli olmaları gerekmektedir.

Dikişler

Sezaryen sonrası annelerin bikini bölgesinin hemen altında dikişleri bulunmaktadır ve bu dikişlerin üzeri bandaj ile kapatılmaktadır. Bandajlar, doğumdan 2 gün sonra çıkarılmaktadır. Dikişlerin açılmaması son derece önemlidir. İlk günlerde, dikişin atıldığı bölgede ödemden kaynaklı şişlik ve sertlik oluşması normal kabul edilmektedir.

”Dikişlerin iyileştiği nasıl anlaşılır?” sorusuna, günümüzde sezaryen ameliyatında çoğunlukla kendiliğinden eriyen dikişler kullanıldığı için cevap vermek mümkündür. Dikişlerin iyileşmesi ve yaraların kapanması yaklaşık 1 hafta sürmektedir. Ancak, erimeyen dikiş kullanıldıysa, doğumdan 5 gün sonra bu dikişler alınmaktadır.

Beslenme Pozisyonu

Sezaryen sonrası annelerin bebeklerini emzirirken uygun bir beslenme pozisyonuna dikkat etmeleri gerekmektedir.

Annelerin iyileşme süreci için bir süre sırt üstü yatmaları önerilir. Daha sonra, bebeklerini emzirmeleri için biraz dik bir pozisyona geçmeleri gerekmektedir. Bunun için, sırt bölgesine bir yastık yerleştirmek tavsiye edilmektedir. Böylece, anneler bebeklerini daha rahat tutabilir ve daha kolay bir şekilde emzirebilirler.

Cinsel Birliktelik

Sezaryen ile doğum sonrası bölgenin iyileşmesi ve kendini toparlaması yaklaşık olarak 6 hafta sürmektedir. Sezaryenle doğum sonrasında lohusalık kanaması meydana gelmektedir ve bu kanama genellikle 3. haftadan sonra durmaktadır.

Doktorlar, doğumdan 3 hafta sonra çiftlerin cinsel birleşme isteklerinin olması durumunda cinsel ilişkiye girmelerinde hiçbir sakınca olmadığını belirtmektedir.

Kanama

Sezaryen sonrası belirli bir süre boyunca kanama görülmesi normaldir ve doktorlar tarafından kabul edilir. İlk günlerde kanama miktarı artabilir. Kanama genellikle 40 gün boyunca devam eder.

Ancak, 6 haftadan daha uzun süren kanamaların doktorlarla paylaşılması önerilir.

Banyo

Sezaryenle doğum yapanların en çok merak ettikleri konulardan biri, ne zaman banyo yapabilecekleri hakkındadır. Sezaryen sonrası, atılan dikişlerin üzerine konulan bandaj çıkarıldıktan sonra banyo yapmak mümkündür.

Genellikle ameliyattan 3 gün sonra banyo yapmakta herhangi bir sakınca yoktur. Ancak doktorlar, annelere doğum sonrası ilk 1-1,5 ay boyunca kese yapmamalarını önermektedirler.

Beslenme

Sezaryenle doğum yapan annelerin beslenmeyle ilgili sıkça sorduğu bir soru da “Ne yemeliyim?” sorusudur.

Sezaryen sonrası beslenmeye dikkat edilmesi önemlidir. Annelerde kabızlık, gaz sorunları gibi şikayetlerin olmaması için vişne suyu, nohut, mercimek gibi gıdalardan kaçınılması gerekmektedir. Doktorlar, annelerin büyük tuvalet yapma gibi sorunlarıyla başa çıkmaları için bol bol sıvı tüketmelerini önermektedir. Özellikle anne sütü üretiminin artması için günlük 2-3 litre sıvı alınması büyük önem taşır.

Boşaltım

Sezaryen sonrası annelerin sıvı gıdalar tüketmeleri gereklidir. Özellikle kabızlık problemi yaşayanların yumuşak ve sıvı gıdalar tüketmeleri önemlidir. Ancak sıvı tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerekmektedir. Fazla sıvı tüketimi kanamalara yol açabilir. Boşaltım sistemi sorunları devam ederse, doktora başvurulması önerilmektedir.

Sezaryen İzi

Sezaryen ameliyatı sonrası atılan dikiş izleri tamamen kaybolmamaktadır. Ancak, bazı bakım kremleri bu izlerin görünürlüğünü azaltmada yardımcı olmaktadır. Bu kremlerin kullanımı öncesinde doktor onayı alınması önemlidir. Dikiş izleri hakkında bazı bilgiler kadınlar kulübü gibi platformlarda paylaşılmaktadır. Bu izler zamanla ince bir çizgi şekline dönüşmektedir.

Dinlenme

Sezaryen sonrası annelerin kendilerini yormamaları ve bol bol dinlenmeleri önemlidir. Ameliyattan sonra hemen ayağa kalkmak önerilmez, annelerin bir süre dinlenmeleri gerekmektedir. Sezaryen sonrası vücutları yorgun düşebilir, bu nedenle fırsat buldukça yatıp dinlenmeleri önerilir.

Egzersiz

Sezaryen sonrası oluşan göbek bölgesindeki şişkinliğe, “sezaryen göbeği” denilmektedir ve anneler bu durumun nasıl giderileceğini merak etmektedir. Doğum sonrasında karın bölgesi eski formuna kavuşana kadar zaman gerekmektedir. Bu dönemde, doktorun onayı ile, anneler göbek korsesi kullanabilirler. Ancak, ağır yük kaldırmak veya ağır iş yapmak önerilmemektedir.

Şişkinliğin inmesi için doktorlar, ilk birkaç hafta hafif tempolu yürüyüş yapmalarını önermektedir. Diğer egzersizler için ise doğumdan sonra 3 ay beklenmesi gerekmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Sezaryen sonrası annelerin doktor kontrolünde hareket etmeleri son derece önemli bir konudur. Annelerin doğum sonrası olağan dışı herhangi bir durumda mutlaka doktorlarına danışması gerekmektedir.

Adet kanaması en erken doğumdan 6-8 hafta sonra görülebilmektedir. Ancak doktorlar emzirme döneminde adet kanamasının olmayabileceğini de belirtmektedir.

Sezaryen iç dikişlerinin iyileşmesi ortalama 4-6 haftayı bulabilmektedir.

Yorum yapın