Siz de raporlu mama almak istiyorsunuz ama nasıl alınacağını bilmiyor musunuz? Gelin biz de sizler için raporlu mamanın ne olduğunu, nasıl alındığını ve çok daha fazlasını anlatalım.
Başlıklar
Raporlu Mama Nedir?
Raporlu mamalar, gıda alerjisi olan bebeklerin semptomlarını hafifletmek için kullanılır.
Bazı anneler, kullandıkları mamaların bebeklerinde sağlık sorunlarına neden olabileceği endişesi taşıyabilirler. Özellikle süt alerjisi olan bebeklerde, mama değişikliği yapmak önerilir.
Sağlık Uygulama Tebliği’nde yapılan değişiklikle, inek sütü ve proteine alerjisi olan bebekler için raporlu mamalar üretilmektedir. Normal mama verildiğinde, bebekler alerjik belirtiler gösterebilirler. Özellikle sık sık gaz sancısı yaşarlar ve fazla ağlarlar. Bu gaz sancısı ve yoğun ağlama nedeniyle, birçok anne bebeğinin kolik atakları geçirdiğini düşünebilir.
Bu tür problemler uzun süre devam ederse, bebeklerde daha ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir.
Mama Raporu Nasıl Alınır?
Bebekler için, doktorlar tarafından raporlu mama verilir. Bebeğinizin süt ve proteine karşı alerjisi olduğu teşhis edildikten sonra, doktorlar alerji maması reçete edebilirler. Raporlu mama yanında, alerji için farklı ilaçlar da yazılabilir.
Ebeveynler, ilaç raporunu e-Devlet uygulaması üzerinden görebilirler.
- Bunun için öncelikle TC kimlik numaranız ve şifreniz ile uygulamaya giriş yapmanız gerekmektedir.
- Daha sonra “Sosyal Güvenlik Kurumu” bölümüne tıklamalısınız.
- Bu bölümde “İlaç Rapor Bilgisi Sorgulama” seçeneği yer alır.
- Buradan, bebeğiniz için verilen mama raporunu görebilirsiniz.
İlaç veya mama raporları belli bir süre için geçerlidir. Rapor süresi dolunca, raporu yenilemek için yeniden doktorunuza başvurmanız gerekir.
Kimlere Verilir?
Raporlu mamalar, inek sütü ve proteine karşı alerjisi olan bebeklere verilir.
Mama alerjisi olan bebeklerin doğru ve dikkatli bir şekilde beslenmesi son derece önemlidir. Anneler, bebeklerine raporlu mama verirken endişe duyabiliyorlar. Ancak, doktorlar bebeğin alerji durumunun düzelmesi için raporlu mama kullanılmasını tavsiye etmektedir.
Bebeğinize raporlu mama reçetesi verildikten sonra, eczanelerden mamayı satın alabilirsiniz. SGK kapsamında olan mamaların %80’i devlet tarafından karşılanmaktadır. Mama fiyatları markadan markaya değişebilir.
Raporlu Mama İsimleri Nelerdir?
- Aptamil Pregomin AS Hipo Alerjenik Mama
- Evolvia RP1 ve RP2
- Nestle Alfamino
- Nutricia
- Smilac Alimentum
Raporlu Mama Kullananların Yorumları
Bebekler, inek sütüne karşı alerjik olduğunda, anneler büyük sıkıntılar yaşayabilirler. Bu durumda bebekler için özel olarak formüle edilmiş mamalar kullanılır. Birçok anne, bu tür mamaları kullanmaktan mutlu olduklarını söylemektedir.
Raporlu mamaları kullanan bazı annelerin yorumları ise şöyledir:
“Bebeğimizin süte alerjisi vardı. Doktorumuz rapor destekli özel mama kullanmamızı tavsiye etti. Çok şükür alerjisi kalmadı şu an normal süt içiyor.”
“Merhaba bizim kızımızın inek sütüne alerjisi vardı. Doktor devlet destekli raporlu mama verdi. Çok şükür raporlu mama kullandık ve kızımıza da çok iyi geldi.”
“Ben kullanıyorum hala kızım çok seviyor. Her gün gece veriyorum. Gün içerisinde de bir tane tüketiyor. günlük iki tane zaten. Benim kızım 6.800 ile başladı, şimdi 9 kilo çok şükür. Bir anne olarak ben tavsiye ediyorum.”
Sıkça Sorulan Sorular
Bebeklerin inek sütü ve proteine karşı alerjik reaksiyon göstermesi ciddi bir sağlık sorunudur. Bu durumda doktorlar, bebeklerin özel mamalar kullanmasını önermektedir. Anneler, bebeklerinin mamalarını değiştirmek için öncelikle doktorlarına danışmalıdır.
Mama raporunu hangi doktor yazar?
Bebekler için özel mama raporu, bebeğinizin doktoru tarafından da yazılabilir. Ancak, bu raporların çocuk metabolizma hastalıkları uzmanları tarafından hazırlanması önerilmektedir.
İnek sütü içermeyen mamalar hangileridir?
İnek sütüne alerjisi olan bebeklerin beslenmesi için özel mamalar önerilmektedir. İnek sütü içermeyen özel mamalar arasında hidrolize, aminoasit bazlı ve soya bazlı seçenekler bulunmaktadır.
Bu mama çeşitleri, inek sütüne alerjisi olan bebeklerin büyük bir kısmında kullanılmaktadır.
Raporlu mama kilo aldırır mı?
Evet, özel raporlu mama kilo aldırabilir.
Bazı raporlu mamalar, tıbbi amaçlı kullanım için verilmektedir. Bu tür mamaların düzenli kullanımıyla, bebekler sağlıklı bir şekilde kilo alabilmektedir.