Siz de doğum yaptınız ve doğumdan sonra parça kaldı gibi bir endişeniz mi var? Gelin biz de sizler için kafanızdaki oluşabilecek tüm soruları cevaplayalım.
Dilerseniz hemen başlayalım.
Başlıklar
Plasenta Parçası Nedir?
Plasenta, anne adaylarının gebelik süresince rahimlerinde gelişen çok sayıda damar içeren dokudur.
Anne karnındaki bebek için önemi oldukça büyüktür çünkü plasenta dokusu, rahme yapışık olarak bebeğe oksijen ve besin sağlamakla birlikte, bebeğin kanındaki toksinleri dışarı atmaya da yardımcı olur. Doğum sırasında öncelikle bebek doğar, ardından plasenta çıkarılır. Ancak bazı durumlarda plasenta kendiliğinden çıkmaz ve doktorlar müdahale ederek rahim duvarından ayırmak zorunda kalabilir.
Doğumdan Sonra Plasenta Ne Yapılır?
Plasenta, normal doğum sırasında bebeğin doğumunu takip eden rahim duvarından kendiliğinden ayrılır. Bebeğin doğumundan yaklaşık 30 dakika sonra plasenta da rahimden çıkar. Plasenta, hamilelik süreci boyunca anne karnındaki bebeğe oksijen ve besin sağlayarak görev yapar. Ancak bebek doğduktan sonra plasentanın görevi sona erer ve gereksiz bir dokudur. Bu nedenle doğum sonrasında atık olarak atılır.
Normal Doğumdan Sonra Parça Kalması Nedir?
Normal doğum sonrası, plasentanın bir kısmının rahimde kalması, hamilelik sonrasında geriye kalan bir parça anlamına gelir. D
oğum sırasında öncelikle bebek doğar, ardından plasenta doğum gerçekleştirilir. Plasenta çıktıktan sonra kontrol edilmesi son derece önemlidir. Doktorlar, rahmin içinde eksik bir parça olup olmadığını kontrol ederler. Bazı durumlarda, plasenta tek parça olarak çıksa da küçük bir parçası rahimde kalabilir.
Bu durumu yaşayan kadınların yorumları, Kadınlar Kulübü gibi birçok platformda bulunabilir. Vajinada parça kalması birçok kadını korkutur. Ayrıca, rahimde bir parça kalması, ameliyatın başarısız olduğunu gösterir. Bu duruma sebep olan diğer faktörler de mevcuttur.
Neden Olur?
Normal doğumda, plasentanın rahimde kalma durumu, sezaryene göre daha sık yaşanır. Normal doğumda, bebekle birlikte plasenta da rahimden ayrılır. Ancak bazı durumlarda rahimde parça kalabilir.
Bu durumu etkileyen faktörler arasında
- annenin yaşı,
- erken doğum,
- rahimde şekil bozuklukları,
- daha önce sezaryenle doğum yapılması veya
- düşük gibi faktörler yer almaktadır.
Ayrıca, plasentanın annenin rahim duvarına kusurlu yapışması ve plasentada beslenme bozuklukları da plasenta parçasının rahimde kalmasına neden olabilir.
Belirtileri Nelerdir?
Annenin doğum esnasında rahminde plasenta et parçası kalması durumunda, rahim içi temizlenerek bu parça alınabilir. Doğumdan sonra annelerin lohusalık döneminde olağandışı durumlar yaşaması, rahimde parça kaldığını gösterebilir. Rahim içerisinde plasenta parçasının kaldığını gösteren belirtiler arasında şunlar yer alır:
- Doğum sonrası kanama (atoni)
- Düşük sonrası aşırı kanama
- Lekelenme şeklinde kanama
- Enfeksiyon
- Yüksek ateş
- Kötü kokulu vajinal akıntı
- Rahimde şiddetli ağrı
Doğumdan sonra rahim kasının kasılamaması ve kendini toplayamadığı durumlarda, ciddi vajinal kanamalar meydana gelebilir. Bu kanamalar ciddi kasık ve karın ağrısına sebep olabilir. Doğum sonrası bel ağrısı, karın ağrısı, aşırı kanama, vajinada batma, vajinada şişlik gibi belirtiler oluşursa, vakit kaybetmeden doktora danışılması önerilir.
Ne Yapılmalıdır?
Erken doğum, düşük veya normal doğum sonrası aşırı kanama, ciddi ağrı gibi durumlarda bir doktora başvurulması gerekmektedir. Eğer rahim içinde kalan parça büyükse, doktorlar genellikle ameliyatla bu parçanın alınmasını önerirler. Ancak parça küçükse, ilaç tedavisi de mümkündür. Hangi tedavinin en uygun olduğu doktorunuz tarafından belirlenir. Rahim içinde kalan bir parça sağlık sorunlarına neden olabilir, bu nedenle tedavinin ivedilikle yapılması önemlidir.
Sıkça Sorulan Sorular
Normal doğumdan sonra rahim içerisinde plasenta parçası kalması son derece riskli bir durumdur. Müdahale edilmediği takdirde ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Sizden gelen sıkça sorulan soruları da derledik.
Düşükten sonra parça kaldığı nasıl anlaşılır?
Düşükten sonra rahim içerisinde parça kaldığını gösteren belirtiler; şiddetli kanama, kasık ağrısı, kötü kokulu akıntı ve ateştir.
Doğumdan sonra rahimde parça kalırsa ne olur?
Doğumdan sonra rahimde parça kalması annenin kanama, enfeksiyon, ateş, karın ağrısı, vajinal ağrı gibi olumsuz durumları yaşamasına sebep olmaktadır.