Kan Uyuşmazlığı İğnesi

”Kan Uyuşmazlığı İğnesi nedir, ne zaman ve nasıl yapılır?” gibi sorulara yanıt aradığınızı biliyoruz. Bu yazımızda kan uyuşmazlığı iğnesi hakkında bilmeniz gereken tüm bilgileri sizler ile paylaşacağız.

Kan uyuşmazlığı iğnesi öncelikte gebeliğin ilk haftalarında yapılan bir takım testler arasında yer almaktadır. ”Kan uyuşmazlığı nedir?” diye merak ediyorsanız hızlıca geçiş yapalım.

Kan Uyuşmazlığı Nedir?

Hamilelik dönemine geçiş ile birlikte anneye bir takım testler uygulanır. Bebeğin ve annenin sağlığı için olmazsa olmaz bu testler arasında kan uyuşmazlığı testi de yer almaktadır. Bu testin bir diğer adı ise RH uyuşmazlığı testidir.

Örnek verecek olursak babanın Pozitif RH (+), annenin ise Negatif RH(-) kana sahip olması durumunda kan uyuşmazlığı ortaya çıkar. Bu uyuşmazlıkta bebek annenin kan grubunu taşıması durumunda herhangi bir problem olmaz iken, babanın kan grubunu taşıması durumunda risk ortaya çıkar.

Bu da anne karnında olan bebeğin, annenin hücreleri tarafından yabancı organizma olarak görülmesine sebep olur.

Evlilikte kan uyuşmazlığı testi yapıldığı gibi hamilelikte de bu test yapılmaktadır. Bu uyuşmazlıklara bakmak için evlilikte kan uyuşmazlığı hesaplama araçları ve kan uyuşmazlığı tablosu kullanarak hesaplama yapabilirsiniz. 

Kan Uyuşmazlığı İğnesi Yapılmazsa Ne Olur?

”Kan uyuşmazlığı testi yapılmazsa ne olur?” diye merak ettiğinizi biliyoruz. Sizlere kan uyuşmazlığı iğnesi yaptırmak istemiyorum dememeniz için geçerli sebepleri ve nedenleri sunacağız.

RH Uyuşmazlığı iğnesi yaptırılmadığı durumlarda bebek, anne karnında ekstra olarak annenin hücreleri ile mücadeleye girer. Bu kan uyuşmazlığı mücadelesi bebek için kötü sonuçlar doğurur. Bu sonuçlara örnek verecek olursak; kalp yetmezliği, beyinde kalıcı hasarlar, sarılık ve doğuştan engelli bir takım sağlık problemleri diyebiliriz.

Bu tür olumsuz durumlarla karşı karşıya kalmamak adına RH uyuşmazlığı yani kan uyuşmazlığı iğnesi yaptırmanız gerekmektedir. Eğer anne ile bebeğin kanı uyuşuyor olsa dahi doktorunuz sizden Kan Uyuşmazlığı İğnesi yaptırmanızı istiyor ise kesinlikle yaptırmanız gerekiyor.

Sağlıklı bir hamilelik, her şeyden önce kendi ve bebeğinizin sağlığı için kan uyuşmazlığı testi yaptırıp iğnenizi yaptırmalısınız.

Kan Uyuşmazlığı Testi Nedir?

Anne ve babanın kan grupları zıt olmasından dolayı ortaya çıkan bir uyumsuzluk problemidir. Eğer kan uyuşmazlığı iğnesi yapılmaz ise, bebek ile annenin kanı uyuşsa dahi ilerleyen zamanlarda bir takım sağlık problemleri baş gösterebilir.

Bu hastalıklar ilerleyen zamanlarda geri dönüşü olmayan hastalıklara dönüşebilir. Bu sebepten dolayı anne, hamilelik döneminin başında ICT testi olarak bilinen İndirekt Coombs Testi’ni yaptırması gerekmektedir. 

Kan Uyuşmazlığı İğnesi Nereden ve Nasıl Yapılır?

Kan uyuşmazlığı iğnesi, annenin kolundan alınan kan ile yapılmaktadır. RH Uyuşmazlığı testi, hamileliğin ilk haftalarında yapılır ve laboratuvar ortamında yapılan incelemeler sonucunda gerekli aksiyonlar alınır.

Anne adaylarının en çok merak ettiği sorulardan biri olan “Kan uyuşmazlığı testi nereden yapılır?” yanıtına ise alanında uzman doktorlar Kan uyuşmazlığı testi sadece koldan değil aynı zamanda kaba et diye bilinen kalçadan da yapılabilir demektedir ve bu şekilde uygulamaktadır.

Ne Zaman Yapılır?

Kan uyuşmazlığı iğnesi yani kan iğnesi, hamileliğin 28. haftasında yani bebek 6,5 aylık iken yapılır. Bu iğne genellikle kalçadan vurulur. Bu iğnenin yapılmaması durumunda bebekte sakat doğma ve bir çok hastalık görülme olasılığı çok fazladır.

Bu iğnenin yapılmasıyla birlikte bebeğin anne karnındaki savaşı giderek zayıflayarak son bulur. Bu sayede bebek sağlıklı bir şekilde doğar ve bir çok hastalığın önüne geçilmiş olur.

Kan uyuşmazlığı iğnesi 30. hafta da yaptırılır mı?” diye merak ediyorsanız yanıtını çok net bir şekilde verebiliriz. Önerilen ve tavsiye edilen 28. haftadır ve 30. haftada yaptırmayı düşündüğünüz iğneyi geç kalmadan en erken zamanda yaptırmalısınız. Aksi taktirde geç kalacak ve ciddi sağlık problemleri ile bebeğiniz karşı karşıya kalacaktır. 

Bazı zamanlarda bir doz kan uyuşmazlığı iğnesi yeterli gelmeyebilir. Bu yüzden ikinci doz kan uyuşmazlığı iğnesi yapılabilir. 

Yan Etkileri Nelerdir?

”Kan uyuşmazlığı iğnesi yan etkileri nelerdir?” diye merak ediyor olmanızı gayet normal karşılıyoruz. Kan uyuşmazlığı iğnesi yaptırmayı düşünüyor veya yaptırdıysanız olası karşılaşacağınız problemler şunlardır;

  • Vurulan yerde kızarıklık,
  • Vurulan yerde morarma,
  • Vurulan bölgede şişlik,
  • Vurulan bölgede sertlik ve kabalaşma,
  • Vurulan yerde kaşınma ve kanama

Nadir de olsa:

  • Baş ağrısı,
  • Nefes darlığı,
  • Sıkıntı,
  • Terleme,
  • Mide bulantısı,
  • Halsizlik

gibi semptomlar görülebilir.

Kan Uyuşmazlığı İğnesi Fiyatı

Kan uyuşmazliği iğnesi fiyatı 2021” araştırması yapan anne ve baba adayları, geçmiş dönemlerde bu iğneyi bulmakta sorun yaşıyordu. Günümüzde ise kan uyuşmazlığı iğnesi kolay bir şekilde bulunabiliyor ve belirli bir ücret karşılığında yapılıyor.

Kan uyuşmazlığı iğnesi fiyatları 2021 özel hastanelerde ortalama 600 TL ile 1000 TL arasında bir fiyata yapılıyor. Peki en çok merak edilen konulardan bir tanesi olan “kan uyuşmazlığı iğnesini devlet karşılıyor mu?” yanıtına ise evet yanıtını verebiliriz. 

  • Rhogam Anti RH Immun 1 Flako: 290 TL,
  • Immunorho 1 flakon: 235 TL,
  • Winrho 600 iü flako: 225 TL,
  • Winrho 1500 iü 1 flako: 370 TL

fiyat etiketiyle satılmaktadır.

Ürünlerin fiyatı 15 Eylül 2021 gününü baz alarak yayımlanmıştır. Bu fiyatlar eczaneden eczaneye göre değişmekte olup, daha uygun fiyata satın alabilir ve yaptırabilirsiniz.

Yorum yapın