Hamilelikte Crp Yüksekliği Nedir?

Siz de buraya cpr hakkında bilgi almaya mı geldiniz? Başta ”Normal crp değeri ne olmalı?” ve buna bağlı crp kaç olmalı sorularının yanıtı olmak üzere diğer tüm bununla alakalı diğer soruların da yanıtını almaya geldiyseniz doğru yerdesiniz.

Aradığınız tüm soruların yanıtlarını en doğru ve eksiksiz kafanızda soru işareti kalmayacak bir biçimde yazımızda bulabilirsiniz. Dilerseniz hiç zaman kaybetmeden hemen başlayalım.

Sözü daha da fazla uzatmayalım.

CRP (C-reaktif protein) Nedir?

Öncelikli olarak işin alfabesinden başlayarak ne demek sorusunun yanıtını vermek gerekir ise şu bilgi net bir biçimde verilebilir.

Üç kavramın bir araya gelmesinden ortaya çıkan bir sağlık olgudur. En basit ifade ediş biçimi ile de karaciğerde üretilen bir proteindir. Bu protein vücutta ortaya çıkabilecek olan inflamasyona karşı üretilir.

Gebelikte CRP Değeri Neden Ölçülür?

Hamileliğin son dönemlerinde ve doğumun yaklaşmaya başladığı süreçte crp yükselmesi olağan ve beklenen bir durumdur. Buna istinaden de böylesi bir ölçüm gerçekleşir. Kimi zaman hamile kadında hamileliğin daha erken evrelerinde de böylesi bir sorun görülebilir. Bu beklenen bir durumdur.

Nasıl Ölçülür?

”Crp nasıl ölçülür?” sorusunun yanıtını vermek gerekir ise şu bilgiler verilebilir:

  • Crp testi yapılarak ölçümler gerçekleştirilir.
  • Bu testin yapılabilmesi için açlık tokluk durumuna bakılmaz. Günün herhangi bir saatinde böylesi bir ölçüm yapılabilir
  • Onaylı bir laboratuarda kan alınarak kan değerleri ve kan konsantrasyonu ölçülerek tahlil edilir.

Hamilelikte CRP Normal Değeri Nedir?

Yeni doğan bebeklerde crp değeri doğal olarak düşüktür. Normal şartlar altında crp normal değeri 1.0 mg/L değerindedir. Yaş ilerledikçe bu değer yaşla doğru orantılı olarak yükselir ve 2.0 mg/L değerine kadar çıkar.

Buna istinaden crp referans aralığı için 1.00 ile 2.90 mg/L aralığında uygun olduğunu söylemek mümkündür.

”Crp kaç olursa tehlikeli?” sorusunun yanıtını ise uzmanlar net bir biçimde 3.00 mg/L üstüne çıkar ise risk olarak görmektedir.

Hamilelikte CRP Yüksekliği Neyi Gösterir – CRP Neden Yükselir?

Hamilelik döneminde crp yükselmesinin iki temel nedeni vardır.

Bunlardan ilki vücutta yaşanan fizyolojik olan değişimlerdir. Kimi kadınlar için hamilelik dönemleri bünyeleri son derece narin olduğu için zorlayıcı olabilir. Anne adayında eğer kronik romatoid artrit gibi bir sağlık sorunu var ise crp yükselmesine neden olabilir.

Bir diğer neden ise gebelikte vücutta enfeksiyon olduğunun belirtisi olabilir. Ayrıca grip, nezle gibi sorunlar olabilir. Vücuttaki iltihap her şart altında oldukça önemsenmesi gereken ve tedavi edilmesi ve yapılacak olan testler ile takip edilmesi gereken bir süreçtir.

Kadınlar kulübü sitelerinde de bu duruma ayrıntılı bir biçimde özellikle hamileler için değinilmektedir.

Belirtileri Nelerdir?

Şimdi de gelelim crp yüksekliği belirtilerinin neler olduğuna

  • Ortaya çıkan iştah kaybı
  • Üşüme
  • Uyku uyumada zorlanma
  • Sebepsiz yere ortaya çıkan kilo kayıpları
  • Kalbin çok hızlı bir biçimde çarpması
  • Ateş
  • Sık sık nefes alma
  • Kusma ve baş dönmesi
  • Hiç sebebi yok iken kişinin kendisini yorgun hissetmesi

Eğer yukarıda yer alan belirtilerden bir veya birkaçı görülüyor ise o zaman ortada ciddi bir durum vardır. Kan iltihabı gibi bir durum söz konusu olabilir.

Hiç zaman kaybetmeden bir uzmana gidilmelidir. Yukarıda yer alan bulgular aynı zamanda crp yüksekliği neden olur sorusuna da verilebilecek olan yanıtların başlıcalarıdır.

Nasıl Düşürülür?

Crp düşürmek için beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi ve sağlıklı dengeli beslenme son derece önemlidir.

Evde yapılabilecekler arasında eğer böylesi bir durum tespit edilmiş ise kanda crp değerini düşürmek için yeşil çay, zencefil, Omega 3 yağlı asitler, çinko gibi şeylerin tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Ayrıca yüksek ısıda pişirilen yiyeceklerden ve fast food tarzı besinlerden uzak kalınması gerekir.

Tedavisi Nasıldır?

Şimdi de gelelim tedavi noktasında atılacak olan adımlara. Öncelikli olarak ”Crp antibiyotikle düşer mi?” sorusunun yanıtını vermek gerekir ise öncelikli olarak ifade etmek gerekir ki antibiyotik rastgele kullanılamaz.

Eğer uzman hekim vücutta enfeksiyon saptar ise kişinin durumuna göre antibiyotik tedavisine başlayabilir. Böylece kandaki değerlerin normale dönmesi için önemli bir adım atılmış olur. Kimi zaman ise antibiyotik tek başına yeterli gelmeyebilir.

Tedavi aşamasında doktorlar hastanın durumuna göre kişiye özel bir tedavi yöntemi geliştirir. Bu noktada örneğin kandaki iltihabı ne temizler sorusunun yanıtında özel olarak uygulanan kürler vardır. Kimi durumlarda beslenme, egzersiz ve ilaç uygulamaları aynı anda birlikte yürütülerek sonuç alınmaya çalışılır.

Bu durum kişinin yaşı, crp değeri gibi parametreler ve yaşanan sağlık sorunu ile doğrudan alakalı olan bir durumdur. Ayrıca ”Kandaki enfeksiyon nasıl geçer?” sorusunun yanıtını bu noktada vermek gerekir ise yine kişiye özel olmakla beraber birkaç antibiyotiğin birlikte kullanılması ile gerçekleşir.

Nihai karar doktorun kararına bağlı olan bir durumdur.

Hamilelikte crp yüksekliği bebeğe zarar verir mi?

Hamilelikte belirli bir crp yüksekliği normaldir fakat bu oranın aşırı derecede artması erken doğuma veya düşüğe sebep olabilir.

Hamilelikte CRP değerinin yükselik görülebilir. Fakat çok fazla bir artış erken doğuma veya düşüğe sebep olabilir.

1 litre kanda;
0-2,9 mg normal,
3-10 mg düşük seviye,
10-100 mg orta derecede yüksek,
100 mgı’ın üzerinde ise çok yüksek seviyede kabul edilir.

Gebelikte crp yüksekliği; enfeksiyon, fazla kilo alımı, bağışıklılık sistemi rahatsızlıkları, kemik iltihabı, bağırsak iltihabı, bazı kanser türleri gibi hastalıklar neden olabilir.

Yorum yapın