Gebelikten şüphelendiren kesin bulgu ve şikayetler doğrultusunda yaptığınız gebelik testinizin de pozitif çıkmasıyla veya hastaneye gittiğinizde kanınızda HCG hormonu tespit edilmiş ise hamilesiniz. Bebeğinizin kaç haftalık olduğunu elbette ki öğrenmek isteyeceksinizdir.
Bunun için bazı hesaplamalar ve yöntemler kullanılır, bunlardan bazıları;
- Naegele kuralı
- Son regl tarihinden itibaren yaklaşık 280 gün (40 hafta)
- Fetal Hareketler
- Ultrasonografi
Yukarıda verilen yöntemlerle tahmini doğum tarihi ve gebelik haftasının hesaplanması yapılabilir.
Gebelik Haftası Hesaplama Ne Şekillerde Yapılır?
İlki yukarıda da verildiği gibi naegele kuralıdır. Bu kuralın nasıl hesaplanacağına gelecek olursak son regl tarihinin başlangıcından itibaren gününe 7 ekleyip ayından ise 3 çıkararak hesaplayabiliriz ve de son regl tarihinin ocak ayı içinde olması durumu hariç seneye de bir ekliyoruz.
Gebelik haftası nasıl hesaplanır örnek verecek olursak son regl tarihinin başlangıcı 10 Haziran 2020 olan bir kadının tahmini doğum tarihini şu şekilde hesaplarız:
- 10’a 7 ekleriz = 17
- Hazirandan yani 6. aydan 3 çıkarırız = 3
- Son olarak yıla 1 ekleriz= 2021
Bu şekilde sonuç 17.03.2021 olur. Diğer bir yöntemse gebelik haftası hesaplama araçlarıdır. Tam net bir tarih vermezken verdiği tarihten erken ya da geç doğumunuz gerçekleşebilir.
Düzensiz Regl Dönemine Sahip olanlarda Gebelik Haftası Nasıl Hesaplanır?
Regl tarihi düzene oturmamış kadınlarda gebelik haftası ultrason ile hesaplanır. Bu ultrasonografi ölçümleri ile bebeğin uzuvlarının uzunluğu ve başının çapı gibi ölçümler bebeğin kaç haftalık olduğuna dair bilgi verir.
Gebelik Haftası Neden Hesaplanır?
Bebeğinizin doğduğunda hazırlıklı olmak yani geleceği tarihi tahmini olarak bilmek hem bize sakinlik verir hem de endişe durumunu engeller. Astrolojik olarak bebeğinizin hangi burç olduğunu öğrenmek isteyen annelerimiz olabilir. Gebelik haftası hesaplaması sağlık açısından da önemlidir. Kaç haftalık olduğunu bilmek ona göre hareketlerinize dikkat eder, beslenmenize daha çok önem verirsiniz.
Gebeliğin haftasını bilerek gebelik süresi boyunca bizi bekleyen ne tür testler ve hangi kontroller olduğunu ve bu testler ve kontrollere düzenli bir şekilde uyarız. Doğum öncesinde gereken ve hayati önem taşıyan muayenelerimizi kaçırmayız. Böylelikle sağlıklı, huzurlu bir 9 ay süreci sonunda bebeğimizi sağlık ile kucaklayıp, sorunsuz bir gebelik dönemi geçirmiş oluruz.
Gebelik Haftası Erken Hesaplanması
Gebelik süresince oluşabilecek bazı ciddi hastalıkların önüne geçilebilmesi için gebeliğin kaçıncı haftasında olduğunuzu bilmelisiniz. Böylelikle erken tanı ve müdahale için zaman kazanmış olursunuz. Gebelerin önceden oluşacak komplikasyonlar hakkında bilgi sahibi olası gerekir. Mesela kaçıncı haftada ne gibi fizyolojik, psikolojik değişikliklerin olacağının bilincinde olursa bu ona fayda sağlar.
Sonuç olarak gebelik haftasının hesaplanmasında kullanılan yöntemler oldukça kolaydır. Komplikasyonlar gelişmediği sürece gebelik haftası nasıl hesaplanır sorusuna naegele kuralı ile yanıt vermiş olursunuz.