Bebeklerde WBC yüksekliği ciddi bir sorundur. WBC yüksekliği aynı zamanda beyaz küre hastalığı olarak da bilinmektedir, gelin bu konuyu daha detaylı inceleyelim. Vücudumuzda yer alan kan, hücrelerde yer alan enerjiyi açığa çıkaran oksijenleri taşımak için oldukça önemlidir. Vücudun kendini korumak için ihtiyaç duyduğu protein, hormon, enzim, şeker, yağ ve minerallerden oluşan kan, sahip olduğumuz iltihapların, hastalıkların hatta tümörlerin belirlenmesinde önemli rol oynar.
[geo_ad]
WBC adı verilen beyaz kan hücreleri ise bağışıklık sistemini oluşturan temel hücrelerdir. Tıp dilinde lökosit olarak da adlandırılan bu hücrelerin ideal yoğunluk seviyesi bebeklerde ve yetişkin insanlarda farklılık gösterir.
Başlıklar
Beyaz kan hücreleri(WBC) ne işe yarar?
Vücutta bulunan beyaz kan hücreleri, bağışıklık sistemi için kale görevi üstlenir. Mantar, bakteri, virüs ya da zehirli toksinler gibi zararlı maddeleri vücutta tespit ederek çoğalma yoluyla onlarla savaşır. Normal zamanda damarlardaki kanda bulunan lökositler, herhangi bir hastalığa sebep olacak zararlı organizmalar ile karşılaştıklarında onlara ulaşmak için dokuya hücum ederler. Sonrasında ise mevcut maddeyi hapsederek yok etme işlemine başlarlar.
Bebeklerde ideal sayılan WBC değeri kaçtır?
Bebeklerde gözlemlenen WBC değeri, yetişkin bireylere göre daha yüksektir. İdeal sayılan değerlerin dışında ortaya çıkan farklı WBC değerleri ise uzman bir doktor tarafından yorumlanmalıdır.
[geo_ad]
İdeal WBC değerleri yaş aralıklarına göre şu şekildedir;
- 0 – 1 aylık bebekler için: 9,4– 34,0 mcl
- 2- 12 aylık bebekler için: 5,0- 19,5 mcl
- 3 yaş çocuklar için : 6,0- 17,5 mcl
- 4 – 5 yaş çocuklar için: 5,5– 15, 5 mcl
- 6 – 15 yaş çocuklar için: 4,5- 13,0 mcl
- 15 yaş ve üzeri yetişkinler için: 4,5– 11,0 mcl
Tüm veriler göz önünde bulundurulduğunda yetişkinler için normal kabul edilen WBC değerleri bebeklerde görüldüğünde düşük olarak yorumlanır. Bu nedenle yaş kriteri WBC sayısını değerlendirirken en temel kriter olarak kabul edilir.
[geo_ad]
Bebeklerde WBC yüksekliğinin anlamı nedir?
Sağlıklı bir bebek için hem anne adayına öncesi hem de yeni doğan bebeğe doğum sonrası bir çok test yapılır ve buna göre bir süreç planlanır. Bu testlerin arasında bulunan WBC testi ise tek başına bir tanı koymak için yeterli değildir. Eğer test sonucunda WBC değeri yüksek olarak gözlemlendiyse ek olarak birkaç test ile birlikte araştırılır. Genellikle WBC değerinin yüksek çıkması vücutta virüs, mantar, parazit ya da bakterilerin yol açtığı enfeksiyonların habercisidir.
30,00 mcl ve üstü değerler bebekler için yüksek WBC değeri olarak kabul edilir. Bebeklerde karşılaşılan en yaygın enfeksiyon ise idrar yolu enfeksiyonlarıdır. Lökosit oranında artış gören doktorlar zaman kaybetmeden uygun tedavi için ebeveynleri yönlendirir. Her ne kadar kolay bir şekilde kontrol altına alınsa da bu tarz enfeksiyonlar gerekli önlemler alınmadığı takdirde böbreklerde kalıcı hasar riski oluşturabilir. Enfeksiyon durumunda bebeklerde gözlemlenen diğer belirtiler ise kusma, yüksek ateş, kilo alamama, ishal ve huzursuzluk halidir. Bu belirtiler ile doktora başvuran bebek hastalara uygun tedavi yapıldıktan sonra tekrar bir kan sayımı gerçekleştirilir ve olumlu tedavi sonucunda bebekler iyileşmiş kabul edilir.
Bebeklerde WBC düşüklüğünün anlamı nedir?
[geo_ad]
Bebeklerde enfeksiyon temelli hastalıklar sebebiyle yükselen WBC oranı aynı zamanda kemik iliği ile bağlantılı hastalıklar sebebiyle düşüklük gösterebilir. Nezle ve gripler dışında bebeklerde düşük WBC oranı sık rastlanılan bir durum değildir. Vücudun lökosit üretiminde bir sorun yaşadığını gösteren bu düşüklük, doğru tahliller ile sebepleri ile birlikte araştırılması gerekir.
Gündelik hayatta süt ve süt ürünleri ile bulaşabilen sıtma ya da Brusella gibi parazitler, vitamin eksiklikleri ya da beslenme bozuklukları gibi sorunların WBC değerlerindeki düşüklüğe sebep olabileceği gibi aynı zamanda bu durum kansızlık, karaciğer hastalıkları, lösemi ya da kemik iliği ile bağlantılı önemli hastalıkların da habercisi olabilir. Bu yüzden bebeklerde düşük WBC değerleri gözlemlendiğinde rehavete kapılmadan farklı testler ile doğru tanı konulmalı ve doğru tedaviye en kısa zamanda başlanılmalıdır.
Bebeklerde düşük lökosit değerleri genellikle test haricinde gözle görülür bir belirtiye yol açmasa da zaman zaman ishal, ateş ya da terleme gibi belirtiler gözlemlenebilir. Fakat bu tür belirti göstermeyen ihtimallere karşı bebeğinizi düzenli olarak sağlık kontrolüne götürmeli ve gerekli tahliller ile sağlığından emin olmayı ihmal etmemelisiniz
Daha fazla bilgi için bu linkten hastane web sayfalarına göz atabilirsiniz. Hem bebeğiniz hem sizin için sağlıklı günler dileriz, başka bir yazıda görüşmek üzere.