Aylara Göre Bebek Mama Ölçüleri

Aylara Göre Bebek Mama Ölçüleri hakkında bilgi arıyorsanız doğru yerdesiniz. ”Bebeğime kaç ölçek mama vermeliyim?” Sorusuna yanıt aradığınızı biliyoruz. Bu yüzden sizlere aylara göre bebek mama ölçüleri hakkında bilgiler vereceğiz.

İlk 6 ay anne sütünü kesinlikle öneriyoruz ve vazgeçmemenizi tavsiye ediyoruz. Zira alanında uzman tüm doktorlar ve profesörler ilk 6 ay anne sütünü önermektedir. Bebeğinizin bu süreçte ihtiyaç duyduğu tüm protein ve vitaminler, anne sütü içerisinde bulunmaktadır.

Bebeğin normal seyrinde sağlıklı bir gelişim sürdürmesi için kesin olarak ilk 6 ay anne sütü vermelisiniz. Yapılan araştırmalara göre ilk 6 ay anne sütü ile beslenen bebekler, ilerleyen dönemlerde daha az hasta olmakta, daha az alerjik reaksiyon göstermekte ve kronik hastalık yaşamaktadır.

Fakat oldu da bebeğiniz anne memesini kabul etmedi mi? O zaman göğüs pompası kullanarak sütünüzü sağabilir ve bebeğinize biberon yardımıyla içirebilirsiniz. Bu yöntemlere rağmen hala bebeğiniz anne sütünü ret ediyorsa, o zaman biberon mamaları ve diğer mamalara başvurabilirsiniz.

Anne sütünün yeterli olmadığı veya reddi durumunda bebeğinizi beslemenin en iyi yolu devam sütleridir.

Bu kararı kesinlikle kendi başınıza almamanızda fayda var. Bebeğiniz anne sütünü ve memesini reddettiği zaman, doktorunuza kesin olarak danışın ve alacağınız karar doğrultusunda bebeğinizin beslenmesini yeniden şekillendirin.

Bu karar sonrası bebeğinize devam sütü ile ne kadar beslenmesi konusunda tereddüt yaşamamanız için sizlere ay ay bebek beslenmesi hakkında bilgiler vereceğiz. Doğru bir şekilde bebeklerin mide kapasitesi kadar devam sütü vermeniz için aşağıda yer alan listemize göz atmayı unutmayın. 

”Anne sütü alan bebeğe ne kadar mama verilmeli?” Sorusu kafanızda sadece soru işareti olarak kalmasın diye sizlere bir tablo hazırladık. Biberonunuzun ölçeğine göre sırasıyla ay ay bebek beslenmesi listesine göz atalım.

Bebek Maması Ölçüleri

Bebeğinizin doyması ve sağlıklı bir şekilde beslenmesi için doğru ölçekte mama vermelisiniz. Anne sütünün yetersiz geldiği yerde bebeğiniz aç kalacak ve ağlayacaktır.

Bunun yanı sıra yeteri kadar beslenemeyen bebeğinizin gelişimi yavaşlayacak ve bir takım sağlık problemleri ortaya çıkacaktır. Bu sebeple bebeğinizin doyduğundan emin olmanız için doğru ölçekte mama vermelisiniz. 

0-6 Aylık Bebek Mama Ölçüleri

Bebeğiniz doğduğu andan itibaren günde 2-3 saat ara ile acıkması gayet normaldir. Yapılan araştırmalara göre ilk 2 hafta içerisinde bebeklerin günlük beslenme süresi en az 8 kezdir.

Bununla birlikte 2. haftadan 4. haftaya kadar yani 2 haftalık süre diliminde bu sayı 7’ye düşerken, 2. aya kadar bu sayı 6, 3 ile 6. ay arasında ise bu sayı günde 5 kez beslenmeye kadar düşer.

Günde 8 kez ile başlayıp 6. aya kadar 5 kez besleme uygulanmalıdır. Bununla birlikte günlük vereceğiniz ölçek miktarı ise şöyle olmalıdır.

  • 0-2 hafta 60 ml su, 2 ölçek mama – 8 kez besleme
  • 2-4 hafta 90 ml su, 3 ölçek mama – 7 kez besleme
  • 8-12 hafta 120 ml su, 4 ölçek mama – 7 kez besleme
  • 12-16 hafta 150 ml su, 5 ölçek mama – 6 kez besleme
  • 4. aydan itibaren 6 aya kadar 180 ml su, 6 ölçek mama – 5 kez besleme

Olarak yapılmalıdır.

6-9 Aylık Bebek Mama Ölçüleri

Bebeğiniz 6. aya ulaştığında ise her 30 ml su için 1 ölçek mama kullanmanız tavsiye edilmektedir. Bu sebeple günde en az 6 ölçek olmak üzere 4-5 biberon devam sütü vermeniz, doğru ve doyurucu bir şekilde beslemenizi sağlayacaktır.

6 aylık bebek beslenmesi artık bebeğinizin kaşık mama ve ek gıdaya geçebilmesinden dolayı değişecektir. 8 ay bebek beslenmesi ise artık bebeğiniz ek gıdaya alışmış ve biberon mamasını azaltmış olacaktır. 

Bu yüzden biberon maması tüketimi bu dönemde biraz daha azalabilir. Bu yüzden bebeğinizin tükettiği günlük besin miktarını hesaplayarak devam sütü vermeyi ona göre ayarlayabilirsiniz.

  • 6-9 ay en az 180 ml olmak üzere her 30 ml su için 1 ölçek toplamda ise 180 ml su için 6 ölçek mama koymalısınız. Bu mamayı günde 4-5 biberon verebilirsiniz.

9-12 Aylık Bebek Mama Ölçüleri

Bebeğiniz 9. aya ulaştığında ise günlük alacağı besin miktarının sadece %50 si kadar biberon maması yani devam sütü tüketir. Bu da bebeğin beslenmesi için yeterlidir. 9. aya ulaşan bebeğiniz günlük olarak geri kalan %50’lik beslenmesini ek gıda veya katı gıdalardan alacaktır.

Günde biberon maması ile 3 en fazla 4 kez beslenmesi yeterlidir. 9 aylık bebek beslenmesi artık bebeğin büyümesi ile farklılaşmış olacak ve bu doğrultuda hem devam sütü kullanımı azalacak hem de ek gıda beslenme tablosuna ihtiyaç duyacaksınız.

9. aydan itibaren bebeğiniz günde ortalama 3 kez ek gıda ile beslenebilir. 9-10-11 ve 12. aylık bebekler için günde kaç ölçek devam sütü verilir sorusuna ise net bir yanıt olarak şöyle konuşabiliriz:

  • 9-12 ay arası bebekler için günde 3-4 kez vermek şartıyla en az 210 ml su ve 7 ölçek devam sütü koyulmalıdır. Unutmayın her 30 ml su için 1 ölçek mama koymalısınız.

1 Yaşından Büyük Bebekler için Mama Ölçüleri

Bebeğiniz 1 yaşına ulaştığında artık daha az biberon maması tüketmeye başlayacak ve günlük besin ihtiyacının çoğunluğunu ek ve katı gıdalardan alacaktır. Bu çoğunluğu orana vuracak olursak %60 ek veya katı gıda, %40 biberon maması olacaktır.

Artık 1 yaşına gelen bebeğiniz için sağlıklı çorba, püre ve diğer mamaları hazırlayabilir hatta onunla birlikte yiyebileceğiniz yemekler bile hazırlayabilirsiniz. Bu dönemde günlük en fazla 3 biberon besleme yeterli olacaktır.

1 yaşındaki bebeklere kaç ölçek mama vermeliyim diyorsanız şunu baz alabilirsiniz;

  • 1 yaşındaki bebekler için günlük en fazla 3 biberon vermek kaydıyla 210 ml su ve 7 ölçek mama koymalı,
  • 1,5 yaşındaki bebekler için yani 18 aylık bebekler için biberon maması kaç ölçek olmalı? Sorusuna ise 240 ml su ve 8 ölçek mama diyebiliriz.

2 Yaşından Büyük Bebekler için Mama Ölçüleri

Artık 2 yaşına ulaşan bebeğiniz günlük besin ihtiyacının nerdeyse tamamını katı gıdalardan veya ek gıdalardan karşılayacaktır. Bu süreçte günde en fazla yine 3 kez olmak üzere 210 veya 240 ml suya karşın 7 veya 8 ölçek mama koyabilirsiniz.

Bebeğiniz artık büyüyor ve kendi yemek tercihini yapıyor olabilir. Bu sebeple onun istekleri doğrultusunda en doğru yemeği ona sunmalı ve doğru bir şekilde beslenmeye yönlendirmelisiniz.

2. yaşına gelen bebek günlük biberon maması ihtiyacını %80 oranında katı veya ek gıdalar ile %20 oranında ise biberon mamasından alır.

Biberonda beklemiş mama

Bebeğiniz artık biberon ile beslenmek istemiyor ise biberonda beklemiş mama ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu durumda bebeğinizi nasıl besleyeceğiniz konusunda kafanızda soru işareti oluşuyor olabilir.

Peki ”Biberonda kalan mama ne kadar süre bekletilebilir?” evet bu sorunun yanıtı oldukça yalındır. Biberonda mama bekletme süresi en fazla yani maksimum 1 gün olmalıdır. Biberonda mama bekletme süresi kesinlikle 1 günü geçmemeli ve bu süre zarfı içerisinde olabildiğince en kısa sürede mamayı tükettirmelisiniz.

Bebeğinizin kalmış veya unutulmuş biberon maması, ek gıda veya kaşık maması gibi mamaları tüketmesine izin vermeyiniz. 

1 gün veya sonrası süre kadar biberonda bekleyen mamaların tüketilmesi, bebeğinizin sağlığı için ciddi bir risk taşımaktadır. Bu sebeple kalmış mama tüketiminden uzak tutmalı ve bunu kontrol ederek işinizi garantiye almanız gerekmektedir. Sadece devam sütü bekleme süresi olarak 1 gün olmayıp, kavanoz mama bekleme süresi de 1 günü gelmemelidir. 

Yorum yapın