Gebeliğin ilk trimesterindeki (ilk üç ay) inanılmaz değişim hala dikkat çekicidir. Bu değişim çok hızlı gerçekleşmektedir. Hormonların etkisi ile vücutta değişikler gelişmeye başlar. İlk trimesterde gelişecek fiziksel ve duygusal değişiklikleri bilmek daha güvende hissetmenize yardımcı olacaktır.
Birinci Trimesterde Vücudunuzdaki Değişiklikler
Hamileliğin ilk üç aylık döneminde yaygın olarak görülen fiziksel değişiklikler şöyle sayılabilir:
Bulantı Nöbetleri
Sabah bulantısı, gündüz veya gecenin herhangi bir zamanında olabilir, genellikle gebeliğin 4-6. Haftasında başlar ancak bazen ilk üç hafta da başlayabilir. Bulantı, östrojen ve progesteron seviyelerinin hızlı yükselmesine bağlı olarak midenin daha yavaş boşalmasından kaynaklanmaktadır. Gebeliğin erken döneminde, çeşitli yemekler, parfüm, sigara kokusu gibi nedenler bulantı dalgalarına neden olabilir. Hamile kadınların burunları kokulara karsı hassaslaşmaktadır.
Bulantıyı hafifletmeye yardımcı olmak için, gün boyunca az az ve sık sık öğünler yiyin. Az yağlı ve kolay sindirimi düşük besinleri seçin. Ayrıca, bol miktarda sıvı almanız da yararlı olur. Midenizi bulandıracak gıdalardan veya kokulardan uzak durun. Akupunktur veya hipnoz alternatif tedavi olarak düşünülebilir. Eğer alternatif bir tedavi düşünüyorsanız, mutlaka doktorunuza danışın.
Bulantınız şiddetli, az miktarda idrar kaçırma, göz kararması, sıvılarla bulantı ve kusma, ayakta baş dönmesi, bitkinlik, kalp atışında hızlanma veya kan kusma var ise mutlaka doktorunuza başvurun.
Göğüslerde Şişlik Ve Hassasiyet
Döllenme gerçekleştikten sonra, hormonla değişikliklere meydana gelmeye başlar. Bu hormonal değişikliklere bağlı olarak göğüslerde şişme, sızlama ve hassasiyet oluşabilir. Ya da göğüsler dolgun ve ağır hissedilir. Daha destekleyici bir sutyen ya da bir spor sutyeni giyilmesi bu sıkıntıya yardımcı olabilir.
İdrara Çıkmada Artış
Özellikle geceleri daha fazla idrara gidebilirsiniz. Rahim, mesanenin (idrar kesesi) hemen arkasında bulunur ve gebelikte her geçen gün daha büyümeye başlar bu da mesaneye baskı oluşturarak idrara çıkma sıklığını artırır ayrıca rahim baskısı, hapşırma, öksürme, gülme gibi durumlarda idrar kaçırması görülebilir. İdrar yolu enfeksiyonu gelişmesi riskine karşı idrar hissi geldiği zaman idrarınızı yapın. Geceleri idrara kalkma sıkıntısı için, mutlaka yatmadan önce idrarınızı yapın, aksamları az sıvı tüketin ve kafein içeren içecekler kullanmayın. İdrar kaçırmalar hakkında endişe duyuyor iseniz ince günlük petler ile kendinizi daha güvende hissetmenizi sağlayabilir.
Yorgunluk
Yorgunluk da ilk trimester belirtileri arasında üst sıralarda yer alır. Erken gebelik sırasında progesteron hormonu seviyelerinin yükselmesine bağlı uykuya eğilim artar. Aynı zamanda, düşük kan şekeri, düşük kan basıncı ve artmış kan üretimi enerjinizin azalmasına neden olur. Yorgunluk ile olabildiğince mücadele etmek için, yeterince demir ve protein aldığınızdan emin olun. Günlük yaşantınıza rutin bir yürüyüş gibi fiziksel aktivite ekleyin.
Yiyeceklere Karşı Tiksinme veya İstek (Aşerme)
Gebelikte kahve veya kızartılmış gıdalar gibi yiyecek ve içeceklere karşı tiksinme gelişebilir. Yiyeceklere karşı istek gelişmesi de yaygın olarak görülür. Gebelikte, diğer belirtileri gibi, gıda tercihleri de hormonal değişikliklere kadar değişken olabilir. Özellikle de ilk trimesterde, hormonal değişikliklerin en dramatik olduğu dönem.
Baş Dönmesi ve Sersemlik
Gebelikte kan damarlarında genişleme ve kan basıncının düşmesi, baş dönmesi ve sersemliğe neden olabilir. Stres, yorgunluk ve açlık da bunda rol oynayabilir. Hafif ve ara sıra olan baş dönmesini önlemek için, uzun süre ayakta kalmaktan kaçının. Ayağa kalkerken yavaş yavaş kalkın. Araba kullanırken baş dönmesi hissetmeye başlarsanız, mutlaka aracınızı kenara çekin ve bekleyin. Ayakta iken baş dönmesi yaşarsanız oturun veya uzanın.
Şiddetli baş dönmesi ve karın ağrısı veya vajinal kanama olur ise mutlaka acil olarak yardım alın. Bu dış gebeliğe (ektopik gebelik) bağlı olabilir. Dış gebelik döllenmiş yumurtanın rahim dışında bir yere yerleşmesidir. Hayatı tehdit eden sorunları önlemek için dış gebelik çıkarılmalıdır.
Mide Yanması ve Kabızlık
Gebeliğin ilk trimesterinde, yemek borusundan mideye yutulan yiyeceklerin itilmesi yavaşlar aynı zamanda midenin de boşalması uzun sürer. Bu yavaşlama besinlerin emilip kan dolaşımına geçerek, bebeğinize ulaşma süresi uzar. Ne yazık ki, o da mide yanması ve kabızlığa yol açabilir. Mide yanmasını önlemek için, az az ve sık öğünler yiyin ve kızarmış gıdalar, gazlı içecekler, turunçgiller ve suları ve baharatlı gıdalardan uzak durun. Kabızlığı önlemek veya azaltmak için, çok lifi gıdalar tüketin ve çok sıvı alın. Düzenli fiziksel aktivite de yardımcı olur.
Birinci Trimesterde Duygu Durumunuzdaki Değişiklikler
Gebelik, mutlu, coşkulu, endişeli ve bitkin, bazen de hepsini birden hissetmenize neden olur. Hamile olma heyecanı, hayatınıza yeni bir bebeğin katılacak olması bile duygusal stres yaratabilir.
Bebeğinizin sağlığı, sizin anneliğe uyumunuz ve bir çocuk büyütme ve yetiştirmenin getireceği maddi yükün endişe yaratması doğaldır. Eşinizin nasıl bir baba olacağı ya da bebeğin ilişkinizi nasıl etkileyeceğini merak ediyor olabilirsiniz. Eğer çalışıyorsanız, iş verimliliği ve aile ile kariyerinizin yarışan taleplerini dengelemek konusunda endişeleriniz de olabilir.
Bu endişeler nedeni ile ağlama veya ruhsal değişim nöbetleri de yaşayabilirsiniz. Bu duygularla başa çıkmak için, hissettiğinizin normal olduğunu kendinize hatırlatın. Kendinize iyi bakın ve eşinizden, ailenizden ve sevdiklerinizden anlayış göstermeleri ve cesaret vermelerini isteyin. Duygu durum değişiklikleri şiddetli ya da yoğun bir hale gelirse doktorunuzdan ek destek için yardım alın.