Siz de bebeğinizin kaç aylıkken döneceğini merak mı ediyorsunuz? Gelin biz de sizlerin bebeğinizin ne zaman dönmesi gerektiğini, nasıl yardımcı olabileceğinizi ve dönmüyorsa ne yapmanız gerektiğini anlatalım.
Bebekler yan dönerler, ters dönerler, emeklerler, yürürler ama hepsinin bir zamanı ve sırası vardır. Bebeklerin ay ay bebek gelişimi takip edilmeli, anneler ve babalar tarafından her zaman bebek gelişimi göz önünde bulundurulmalıdır.
Başlıklar
Bebekler Kaç Aylıkken (Kaçıncı Ayda) Döner?
Bazı bebekler 4 ayında dönme yeteneğine sahip olabilir, ancak 4 ayında dönmeyen bir bebek endişelenme nedeni değildir çünkü bebeklerin gelişim evreleri birbirinden farklıdır.
Başını dik tutmayı öğrendiklerinde, kasları güçlenmeye başlar ve çoğunlukla 5-6 ayında yüzüstü dönebilirler. Bazı anneler bebeğinin dönmemesi durumunda endişelenebilir, ancak bebeklerin dönme zamanlaması her zaman aynı değildir ve bazı bebekler 7. ayda dönmeyi başarabilir.
Ebeveynler, bebeklerin aniden dönmesine karşı yüksek yerlere koymamalıdır çünkü bu aniden dönüşlerde bebekler yere düşme tehlikesi oluşabilir. Bu nedenle ebeveynler bu konuda çok dikkatli olmalıdır.
Bebeklerin Dönmesine Nasıl Yardımcı Olunur?
Bebeklerin motor becerileri birbirinden farklı olabilir. Bazı bebekler daha erken yan dönerken bazıları daha geç dönmeye başlar.
Ebeveynler, bebeklerin dönmesi için uygun ortamı hazırlamalıdır. Anne ve babaların bebeklerinin dönmelerine yardım etmeleri için aşağıdaki adımları izlemeleri önerilir:
- Bebeğinizin rahat dönmesi için sert ve uygun bir zemin hazırlayın.
- Bebeğinizi karnının üzerine yatırarak kas gelişimini teşvik edin.
- Bebeğiniz karın üstü pozisyondan rahatsız olduğunda daha farklı aktiviteler yapmasını sağlayın.
- Çevresine oyuncaklar koyun ve onu oyunlarına doğru döndürmeye teşvik edin.
- Bebeğiniz kendiliğinden sağa veya sola yuvarlandığında ona gülümseyin.
- Tüm bu adımları yaparken bebeğinizin güvende olmasından emin olun.
Bebekler Dönmeye Başlayınca Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bebeklerin dönmesi, bazı riskleri de beraberinde getirir. Kadınlar kulübü gibi birçok platformda, bebeklerin dönmesi hakkında çok sayıda paylaşım bulunabilir. Bebeğiniz dönmeye başladığında, önemli noktalara dikkat etmek faydalıdır.
- Bebeğinizi yüksek masalarda, altını değiştirirken, yalnız bırakmamalısınız. Bebek birdenbire dönebilir ve yere düşebilir.
- Aynı şekilde, yatağınızda veya koltuk gibi yüksek yerlerde yatırmamalısınız.
- Uyku sırasında, oyuncaklarla dolu olmayan bir yatağa özen gösteriniz.
- Özellikle küçük oyuncaklar, bebekler için tehlikelidir. Küçük oyuncaklar, bebek döndüğünde nefessiz kalmasına neden olabilir. Bu nedenle, bebek dönmeye başladıktan sonra, zamanının daha çok yerde geçirmesi uygun olur.
- Ancak yerde olsalar dahi, anneler ve babalar bebeklerine hiçbir zaman gözlerini ayırmamalıdır. Bir anlık boşlukta, eşyaların altına girerek sıkışma tehlikesi yaşayabilir.
Bebeğim Dönmezse Ne Yapmalıyım?
Bebeğinizin dönmeme durumu panik yapmanıza neden olabilir, ancak bebeklerin dönme zamanları kişiden kişiye değişebilir. Bazı bebekler 7 aylıkken dönmeye başlarken, bazıları daha erken veya daha geç dönebilir. Bebeğim dönmüyor diye hemen endişelenmemelisiniz.
En geç ne zaman döner diye endişeleniyorsanız ve eğer bebeğiniz 7 aylık olmasına rağmen hala dönmemekte, emeklememekte veya oturmamaktaysa, doktorunuzla konuşmanız önerilir.
Bazı bebekler daha hızlı, bazıları daha yavaş gelişir ve emekleyerek de dönmeyebilir. Prematüre bebeklerin gelişimi ise diğer bebeklere göre daha yavaştır.